Modellen aansturen voor beginners

Modellen aansturen voor beginners

Het is als fotograaf soms best een lastige klus om je modellen aan te sturen. Zeker als je werkt met onervaren modellen. Veel modellen hebben ontzettend veel steun aan goede aansturing van een fotograaf, maar we hebben het allemaal wel eens mee gemaakt; zo’n moment dat je het gewoon even niet meer weet! Ik geef je tips voor dit soort momenten.

BEGIN RUSTIG
Zeker voor het begin van de fotoshoot is het belangrijk dat je het model op zijn/haar gemak stelt. Je kent elkaar waarschijnlijk niet zo goed, dus het is belangrijk om lekker ontspannen te beginnen. Hoogstwaarschijnlijk zal het model vragen ‘wat wil je dat ik doe?’ en dan is het fijn als je meteen ergens mee kunt komen. Ik begin meestal met een flinke zoomlens zodat ik op een flinke afstand kan werken, zodat ze kunnen wennen aan een lens op hun gezicht.

NEEM VOORBEELDPOSES MEE
Voor onervaren modellen, maar ook voor jezelf als fotograaf, is dit echt een heel fijn hulpmiddel! Ik ben elke shoot weer blij dat ik wat bij me heb. Ik maak het moodboard samen met het model, zodat zij inspraak hebben in de poses, maar dat hoeft natuurlijk niet. Hoe je het wil uitwerken of mee nemen is ook helemaal aan jou. Je kunt een boek maken waar je plaatjes in plakt, je kunt op je telefoon wat pose ideeën opslaan of je knutselt een heel moodboard in elkaar. Zo kun je op momenten dat je het allebei even niet meer weet altijd weer wat voorbeelden erbij pakken.

GEEF ALTIJD EEN AANWIJZING
Modellen die al jaren poseren kunnen zich uitstekend prima redden, maar de stelletjes die love-shoots doen of vriendinnen die voor een shoot komen hebben meestal geen ervaring met poseren. ‘Doe maar gewoon wat!’ roepen werkt dan ook vaak niet zo goed. Als je ze natuurlijk wil laten poseren, geef ze dan alsnog een taak. Laat ze lopen, zitten, desnoods liggen, en met elkaar kletsen. Dat is eerst even onwennig maar dan vloeien er al snel wat natuurlijkere poses uit. Je kunt ook hele simpele aanwijzingen geven als ‘ga maar iets schuiner staan’. Dat kan al genoeg zijn om modellen toch zekerder te laten voelen over wat ze doen. Recht van voren is vaak ook niet de meest flatterende pose.

LAAT JE MODELLEN BEWEGEN
Bijna elke pose ziet er beter uit als hij vanuit een beweging komt. Wil je dat je model met haar hand in het haar poseert? Laat je model dan meerdere keren achter elkaar haar hand erdoorheen halen, en klik op het juiste moment. Zo krijg je een veel mooier resultaat. Modellen laten lopen en/of even achterom laten kijken werkt ook altijd prima, zeker bij groepsfoto’s.

LAAT TUSSENDOOR AF EN TOE EEN FOTO ZIEN
Sommige ideeën voelen heel gek om uit te voeren voor het model, terwijl het resultaat heel mooi is. Het is daarom ook altijd een goed idee om tussendoor veel materiaal te laten zien. Dan ziet het model dat hij/zij echt goed bezig is en waar jij naartoe wil werken.

Dit zijn natuurlijk de momenten waarop je het model kunt prijzen of complimenten kunt geven.

 Dat blijft natuurlijk het allerbelangrijkste, communicatie. Als je maar blijft praten met je model, ook al ben je onzeker of gaan er dingen mis, dan behoud je een fijne sfeer en werkt het makkelijker!

Succes het zal je zeker lukken, gewoon doen.

Please follow and like us:
error

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.