CREATIEF DENKEN MET EEN MOODBOARD

CREATIEF DENKEN MET EEN MOODBOARD

Allereerst een korte uitleg van wat een moodboard is. Een moodboard is een visualisatie van een concept, idee, gedachte of gevoel. Het is een hulpmiddel waarmee je keuzes kunt maken en waarmee je doel of wens tastbaarder wordt: je verzamelt allerlei afbeeldingen en teksten die de sfeer en inhoud van het doel dat je wilt bereiken, weergeven. En van die afbeeldingen en teksten maak je een collage.
Met een moodboard kun je je doel in beeld brengen. Het helpt je je doel te visualiseren, waardoor je beter zicht krijgt op de stappen die je kunt zetten om het doel ook echt te realiseren.
Een moodboard kun je eigenlijk voor alle doelen en wensen gebruiken: of je nu een marathon wilt gaan lopen, van ander werk droomt, schrijfwensen hebt of heel (ergens) anders wilt wonen.

EEN MOODBOARD MAKEN MET PLAKKEN EN KNIPPEN
Een moodboard hoeft niet super groot te zijn. En het hoeft ook geen keurig gerangschikt beeld te zijn zoals het plaatje bij dit artikel. Het mag graag een beetje los. Begin met een A3 papier in gedachten en ga foto’s, afbeeldingen en passende kreten en koppen verzamelen. Dat kan heel goed online via sites waar veel foto´s op staan met een goede zoekfunctie. Of je onderneemt een tocht naar een goed gesorteerde tijdschriftenwinkel, waar je tussen de schappen op zoek gaat naar 8 à 10 tijdschriften die qua onderwerp of sfeer aansluiten bij je wens.
Je moodboard hoeft ook niet perse in één keer af. Verzamel in 1 of 2 rondes een eerste selectie beelden, plak die losjes vast op het papier of bewaar ze in een map. Laat de rest de komende weken tot je komen. Alleen al door te starten met een moodboard zul je meer oog krijgen voor passende beelden die op je pad gaan komen. Het is wel fijn als je je moodboard na twee tot drie weken wat meer vorm heeft, want dat geeft je houvast en richting bij de verdere invulling van je wens.

Sites voor beeldmateriaal
Veel media gebruiken foto´s uit beeldbanken om hun artikelen mee te verfraaien. Deze beeldbanken kun je ook gebruiken als inspiratie en bron voor je moodboard. Bijvoorbeeld:

Shutterstock

i-Stock

Deviant Art

SXC

DIGITAAL MOODBOARDS MAKEN
Heb je een tablet dan zijn er verschillende apps verkrijgbaar waarmee je fantastische moodboards kunt maken. En het ultieme middel voor een moodboard is Pinterest! Pinteresthelpt je om plaatjes die je her en der op internet ziet en die je aanspreken of binnen een thema passen, samen te voegen op één board.

Please follow and like us:
error

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.